Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép 

Bolha- és kullancsirtás:

A bolhák és kullancsok külső élősködők, amelyek közül az előbbiek kifejlett alakjai folyamatosan a gazdaállaton tartózkodnak. A kullancsok valamennyi mozgásra képes fejlődési stádiuma egy alkalommal vért szív a gazdaállaton. A vérszívással okozott kártételen felül egyéb parazitákat és betegségek kórokozóit is terjesztik.
A bolha az uborkamagképű galandféreg és a macskakarmolásos betegséget kiváltó kórokozót, a kullancs pedig a kutyákra halálos veszélyt jelentő, babesia nevű egysejtű élősködőt és a Lyme borreliosis kórokozóját is terjeszti.

Haditerv:

 

 

 

 

A védekezésben jó eredményt csak akkor érünk el, ha a környezetben élő összes kutyát és macskát egyidejűleg kezeljük különféle irtószerekkel. Jó tudni, hogy a bolhák 95%-az a peték, lárvák és bábok formájában a gazdaállatok környezetében található: télen, fagymentes helyeken, nyáron mindenütt jelen vannak. Sokat segít ezért az állat környezetének tisztán tartása, rendszeres porszívózása, időnkénti vegyszeres permetezése.

A vegyszerrel a bolhák életciklusát kell megtörnünk: el kell érnünk, hogy ne szaporodhassanak tovább. A kullancsok esetében legfeljebb a távolmaradásukról gondoskodhatunk. Fontos tudnunk, hogy a különféle gyógyszerekkel és vegyszeres készítményekkel vigyáznunk kell: csak arra használjuk, ami a használati utasításban engedélyezett. Nem ugyanolyan szerek valók kutyára és macskára!

 

 

 

Bolhák és kullancsok eltávolítása: bolhátlanítás első lépéseként átfésülhetjük az állatot, ekkor a sűrű bolhafésűn fennakadt bolhaürülék és kifejlett élősködők mennyiségéből a helyzet súlyosságára is következtethetünk. Azonnali hatást érhetünk el a bolhasamponos fürdetéssel vagy különféle bolhairtó oldatok állatra permetezésével. A hatás garantált, de nem tartós, ráadásul balesetveszélyes, hiszen a hatóanyag az állat szervezetébe is kerülhet. A bolhairtó oldatok egy része a tetvek ellen is hatékony. A sampon habját néhány percig hagyjuk az állat szőrén, majd alaposan mossuk le. Az állatnak nem szabad lenyalnia magáról a sampont. Bizonyos készítményekre a macskák érzékenyek, ezért a szer bevetése előtt ellenőrizzük a használati utasítást.
A rovarirtó porozószerek nem tartoznak a korszerű készítmények közé, a port a kezelést végző ember és a kezelt kedvenc állat is belélegezheti.

Tartós hatásúak a nyakörvek és a cseppentős szerek: Tartós hatásúak a gyógyszeres nyakörvek és a spot-on készítmények, amelyek kirándulások alkalmával is folyamatosan védik az állatot. A nyakörvek általában több hónapos hatástartamúak: kullancsok ellen jó védelmet nyújtanak, de a nagy testű kutyáknál gyengébb a hatás. A nyakörv hátránya, hogy néha bőrirritációt okoz. Az aktív állatokat akadályozza a mozgásban, macskáknál pedig kifejezetten balesetveszélyes (pl. fennakad a kerítésen, mikor a macska átbújik egy szűk résen). A fürdés és úszás csökkentik a bolhanyakörvek hatását. A cseppentős (más néven spot-on) készítmények kényelmesebbek: hatásuk 1-3 hónap. Ügyelnünk kell az adagolás pontosságára, illetve arra, hogy a bőrre, és ne a szőrre kerüljön. A hatóanyag egy nap alatt felszívódik; ebben az időszakban ne nagyon simogassuk az állatot. A spot-on szerek a bőrbe, majd a faggyúmirigyekbe kerülnek, végül a teljes testfelületen eloszlanak, elriasztva a parazitákat. Mivel ezek az anyagok zsíroldékonyak, a vizes fürdések nem befolyásolják hatásukat, samponos fürdetés esetén viszont gyakrabban kell a kezeléseket ismételnünk.

Vigyázat: a kutyák számára gyártott cseppek egyes típusai macskára mérgezők, ezért használat előtt célszerű az állatorvos véleményét kérni! A spot-on készítmények között található olyan, amely a kifejlett bolhák mellett a fejlődési alakokat is elpusztítja a kezelt állat környezetében. Ezek a cseppentők két hatóanyagot tartalmaznak, az egyik az ún. rovarnövekedés-gátló, a másik a kifejlett bolhák ellen hat.

A tabletták és injekciós készítmények általában rovarnövekedés-gátló anyagokat tartalmaznak. Ez azt jelenti, hogy az állaton jelenleg élő parazitákat nem pusztítják el, csak továbbszaporodásukat akadályozzák meg.

Ha nem sikerült kiirtanunk a parazitákat: Ha a kezelések utáni eredmény elmaradt, akkor valami hiba csúszott a számításunkba. Gyakran előfordul, hogy a kezelések közötti időszak hosszát túlbecsüljük, azaz túl ritkán védekezünk a paraziták ellen. Ilyenkor például a bolhák életképes petéket raknak. Az is gyakori hiba, ha nem minden állat esik át a kezelésen, és a kimaradt jószág visszafertőzi a többit. A bolha vagy kullancs gyakran érkezik egy vendégségbe érkezett házikedvenc hátán, de az is előfordul, hogy a mi kedvencünk jár bolhás állatok társaságába.

Ha a fenti szabályokat betartjuk, és a parazitákra odafigyelünk, elérhetjük, hogy minél kevesebb vegyszer felhasználásával élősködőmentesek maradjanak kedvenceink.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dzsa ut 34

(robert, 2014.10.12 16:29)

A kutyam tele bolhaval

Gyula

(Fanny, 2013.07.27 20:45)

Sziasztok! Van egy 7 hetes kiscicám, tegnap kaptam az állatorvostól bolhaírtó sampont, de azt nem mondta, h. miután megfürdettem a fejére mentek. és ott mit csináljak velük? HEeeeelp!

BUDAPEST

(bogár jános, 2013.01.26 17:56)

Feltétlen nézzétek meg a www.bolhastop.eu honlapot, mert ott a megoldás

fanni

(fanni, 2010.06.09 13:42)

:(

fanni

(fanni, 2010.06.09 13:42)

köszi a jó tanácsot nekünk van 1 nagyon cuki kutyánk de találtunk már benne kullancsot.