Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép

 

Kép

                                   

Kép

                                

Abesszin

Szenvedélyes vadász, kissé makacs, elhalmozza figyelmével azokat, akiket szeret, élénk, eleven cica. Közepes méretű macska erős izomzattal és ruganyos testtel, valamint hosszú, karcsú és inas lábakkal. A hosszú farok teljessé teszi a tökéletes harmónia benyomását. A közepes méretű fej tompa ék alakú, erős állal és szájkörnyékkel. Az orrnak teljesen egyenes vonalúnak kell lennie. A fülek a fültőnél szélesek, a hegyüknél elállóak és kerekek, gyakran található rajtuk kis szőrpamacs. A fej kinézetét csak tökéletesebbé teszik a nagy, kifejező, mandulavágású szemek, amelyek borostyánsárga vagy borostyánzöld színben ragyognak. A rövid bunda szorosan simul a testhez, kevés aljszőrzettel. A fajta egyik jellegzetessége az “abesszin gyűrűzöttség”: minden egyes szőrszálon sötét, illetve világos csíkok váltakoznak. Bár mindig a természetes színű abesszin lesz a kedvenc, az elmúlt években jelentősen bővült a fajta színeinek köre. Az abesszin egészséges és erős, annak ellenére, hogy fajának képviselői gyakran szenvednek a progresszív retinasorvadástól (RTA), amely öröklött betegség. Éppen ezért ha abesszin kiscicát szeretnénk, fontos, hogy megvizsgáltassuk, mentesek-e a szülei az RTA-betegségtől.

 

Kép

American Curl

 

Közepes méretű macska, közepesen erős csontozattal és mérsékelten fejlett izomzattal. Karcsú és nyúlánk, a lábak közepes hosszúságúak, a mancsok kerekek. A farok hosszú, tőben széles és a lekerekített végéig elkeskenyedő. Szőrzete: rövid szőrű változatnál: rövid, selymes, testhez simuló, rugalmas, nagyon kevés aljszőrzettel. A félhosszú szőrű változatnál: közepes hosszúságú, selymes, testhez simuló, nagyon kevés aljszőrzettel. A farok zászlós, a nyakfodor nem hangsúlyos. Színváltozatok: a csokoládé és fahéj, valamint ezek hígult változatai, a lila és őzbarna, semmilyen változatban, és mintázatban nem fogadhatók el, a többi színváltozat, beleértve a sziámi színezetűt is, elfogadott.

 

  

Kép

Amerikai drótszőrű

 

 

Független, átlagos vérmérsékletű. Mérete a közepestől a nagyig terjedhet, a kanok észrevehetően nagyobbak. A fej a testhez képest igen arányos, a kiemelkedő arccsontok a fajta jellegzetességei. A fülek közepes méretűek, a tövüknél zártak, a hegyüknél pedig kissé kerek formájúak. A nagy, kerek, egymástól messze ülő, tiszta, ragyogó szemek mindenféle színben előfordulnak. A közepesen hosszú, izmos lábak a tömör, ovális mancsokkal szintén arányosak a testhez képest. A farok meglehetősen hosszú. A göndör bunda a testhez simul, közepesen hosszú, drótszerű, és számos színben előfordulhat.

 

Kép

Amerikai rövidszőrű

 

Nagyon független, átlagos vérmérsékletű. Nagy, rendkívül erőteljes és atléta alkatú macska, jól fejlett mellkassal és hátsó fertállyal. A nagy fejen szögletes pofa rész, vastag arccsontok és erős, hosszú állkapocs található, amely szépen illeszkedik az erőteljes és izmos nyakhoz. A fülek közepes méretűek, a hegyük kissé kerek. A nagy szemek tisztán ragyognak, színük a szőrzet színétől függ, árnyalatuk a rézvöröstől kezdve egészen a kékig vagy a zöldig terjedhet. A többi testrészhez hasonlóan a lábak és a mancsok is nagyon izmosak és erősek. A szőrzet rövid és egyenletesen vastag, szorosan simul a testhez, elsősorban ezüst és cirmos színekben fordul elő.

 

Kép

Anatoli

 Az Anatoli (eredeti nevén: Anadolu Kedisi) egy páratlan természetes macskafajta, mely ma is megtalálható Anatóliában, ahonnan származik, és Törökország számos vidékén; tulajdonképpen a török van és török angóra rövid szőrű változata. Testfelépítése: közepestől a nagy testméretűig, szilárd izomzat és közepesen erős csontozat. A nyak és a mellkas masszív és erős. A lábak közepes hosszúságúak, kerek mancsokkal. A farok közepes hosszúságú, dús szőrzetű.

 

Kép

 Ausztrál Köd

 

 Testfelépítése:közepes testméret és hosszúság, izmos, erősebbnek és izmosabbnak érződik, mint amilyennek látszik. Az áll erős, a profil kerek. A lábaknak erősnek és izmosnak kell lenniük, a mancsok oválisak. A farok hosszú, tőben vastag, minimálisan keskenyedik. Színváltozatok: gazdag és meleg rőt tónus jelentkezik az orron, az arccsonton és a füleken, még a leghalványabb színeknél is. Az alsó részeken (pl. has) sápadtabb. Hosszú idő kell, hogy a kölykök csokoládé, lila, karamell, arany (fahéj) és barack (őzbarna) színe kialakuljon, ezért ők sápadtabbak. A végső szín 2 éves kor körül alakul ki. A mintázat pettyes és márvány. A bunda mintázat meghatározásának három szintje van: alapszín, sápadtabb, mint a mintázat; mintázat, halvány, mégis eltér az alapszíntől, és egy fátyolos (ködös) "köpeny", melyet a tömörszínű területek véletlenszerű árnyaltsága eredményez.

 

Kép

 

 

 

Ázsiai

 Testfelépítés: közepes testméretű, izmos. Erősebb és nehezebb, mint amilyennek látszik. Álla erős, profilja kerekített. Háta a vállától a tomporáig egyenes, lábai arányosak, a mancsok kecsesek, oválisak. A farok egyenes, közepes hosszúságú, tőben gyenge, és enyhén lekerekített vége felé elkeskenyedő. Szőrzet: nagyon rövid, testhez simuló, finom és fényes, minimális aljszőrzettel. Az összes színváltozatnál a test alsó része kicsit világosabb, mint a hát. A testszín mintázata jól kivehető, a jegyek, összehasonlítva a testszínnel, picit sötétebbek. Színváltozatok: az összes cirmos változat elfogadható. Spotted - pettyes; classic - klasszikus (márványos), mackerel - makréla; ticked - gyűrűzött (mint az abesszin macskáknál).

 

Kép

Balinéz

Meglehetősen fürge, rendkívül élénk, szoros kapcsolatra van szüksége az emberrel, nagyon érzékeny lelkű cica. Közepes méretű, kecses macska, hosszú és karcsú. Izmos, ugyanakkor méltóságteljes és elegáns. A vállak nem lehetnek szélesebbek, mint a csípő. A közepes méretű fej arányos a testhez képest. A fülek nagyok és hegyesek, a töveknél szélesebbek. A mandulavágású szemek közepes méretűek, enyhén ferdülnek az orr irányába, és intenzív kék színben ragyognak. Az orr hosszú és egyenes. A hosszú, elegáns lábak kicsi, ovális mancsokon állnak. A farok hosszú, vékony és finoman hegyes végű. A szőrzet közepesen hosszú, a nyakon, a vállakon és a farok részen hosszabb és selymes. A gyapjas aljszőrzet hiánya és a nyakon található fodor a fajta sajátosságai. A balinéz világos színekben fordul elő.

 

Kép

 

 
Bengáli

 

Rendkívül szeretetteljes cica, csodálatos családtag, még a tapasztalatlan gazdik számára is.Hosszú, nagy, kecses, keleti típusú macska, erős csontszerkezettel. A fej széles és háromszög formájú, ám ugyanakkor enyhén hosszú is. A fülek rövidek, kerek végekkel. A hosszú orr téglavörös. A nagy, kifejező szemek, amelyek a zöldtől a borostyánig bármilyen színűek lehetnek, a fajta vadon élő őseire emlékeztetnek. A lábak nagyon izmosak, és nagy, kerek mancsokban végződnek. A farok vastag, közepesen hosszú, fokozatosan vékonyodik, a vége fekete. A sűrű, rövid, selymes bundához egy kevés aljszőrzet is tartozik, ezért szorosan a testhez simul. Nagyon jellegzetes mintázata van. A színes pettyek véletlenszerűen jelennek meg a test egészén, és szinte mindig ugyanolyan formájúak és méretűek. További standardjellemzők az arccsontokon és a nyakon található csíkok, a homlokon megjelenő “M” forma, a háton lévő csík, valamint a füleket beborító vad foltok. A barna minden árnyalata megengedett, de alapszínként az aranynarancs a preferált.

  

  

 

 

 

Kép

Birman

 

Csendes, ragaszkodik a gazdájához, kiegyensúlyozott, nagyon szeretetreméltó és jó természetű. Testfelépítés: közepes méretű, erős csontozatú és jól fejlett izomzatú. A test közepesen súlyos és kicsit nyúlánk. A lábak rövidek, az enyhén kerek mancsok szélesek. A farok közepes hosszúságú, elegáns és "zászlós". Színváltozatok: a fahéj és az őzbarna kivételével az összes sziámi színváltozat elfogadott. Küllemének különlegességei a fehér "kesztyűk" és "sarkantyúk". A kesztyűk a négy mancs fehér mintázatát jelentik. Az egyforma, szimmetrikus kesztyűk mindegyiken elengedhetetlenül fontosak. Egyrészt a mellső lábak, másrészt a hátsó lábak kesztyűi (cipőcskéi) egymáshoz passzolóan szimmetrikusak, de még jobb, ha mind a négy láb kesztyűje összeillik, szimmetrikus egymással. A kesztyűk színe tiszta fehér, és a harmadik ízületnél, vagy annál az ízületnél végződnek, mely még nem része a lábszárnak, a hátsó lábaknál hosszabb kesztyű engedélyezett. A sarkantyúk a hátsó lábak talpának fehér mintázatát jelentik, melyek V-alakban elkeskenyednek. A két sarkantyú szimmetriája kívánatos. Ideális, ha a sarkantyúk a lábszárcsont közepéig nyúlnak.

 

Kép

 

Bombay

 

Visszahúzódó, nagyon csendes, minden családtaggal barátságos és érzékeny lelkű. Az amerikai tenyésztőnőnek, aki a bombay kitenyésztéséért volt felelős az 1950-es évek végén, nagyon is letisztult elképzelése volt arról, hogy milyen macskát akar létrehozni. Célja az volt, hogy a fajta emlékeztessen a burmára, de barna helyett fekete bundája legyen, sárga helyett pedig réz színű szeme. A ma ismert bombay sok év tudatos szelekciójának az eredménye. A bombay név Indiára utal, mivel a macskafajta az indiai párducra emlékeztet. A CFA 1976-ban ismerte el hivatalosan. Nehéz, izmos, közepes méretű macska, amely egy párduc elegáns, kecses szépségét testesíti meg, csak kicsiben. A fej kerek, az arc széles, a fogak rövidek és jól fejlettek. A kerek, arany szemek teszik a fej megjelenését teljessé. A lábak arányosak a testhez képest, és kerek mancsokban végződnek. A farok közepesen hosszú és egyenes. A finom tapintású szőrzet rövid, fényes, nagyon szorosan simul a testhez, és minden esetben fekete.

Kép

 

Brazil rövid szőrű

 

 Testfelépítés: közepes méretű és izmos, de mégis karcsú és elegáns. A lábak közepes hosszúságúak, a mancsok enyhén kerekdedek, a farok közepesen hosszú, vagy hosszú, tőben nem széles, enyhén elkeskenyedő, vége hegyes. A nyak erős, de nem izmos. Szemek: nagyok és kerekek, egymástól távol helyezkednek el (másfélszer olyan távol, mint a szemek szélessége), picit ferdék; a szemszín harmonizál a bunda színével. Szőrzet: rövid és fényes, testhez simuló, selymes, aljszőrzete nincs. Fülek: nagyok, hosszabbak, mint amilyen széles az alapjuk, magasan tűzöttek, a fülpamacs dús. A fajtabesorolása csak Brazíliában megengedett.

 

 

Kép

 Brit rövidszőrű

 

 

Bonyodalmaktól mentes, türelmes és csendes. Egy bizonyos nagy-britanniai Mr. Weirnek tulajdonítják az angol házi- és utcamacskák keresztezéséből létrehozott egységesített fajta ötletét. Az első brit rövid szőrű macskát, akit egyébként Brite-nak hívtak, 1871-ben mutatták be egy kiállításon, ahol elég lesújtó volt a közönség reakciója. Az évek múlásával a brit rövid szőrű népszerűsége igen ingadozó volt, amely főként a perzsa macska növekvő közkedveltségének volt betudható. Ma már határozottan egyike a három legnépszerűbb macskafajtának. A karthauziként ismert kék változat a legkeresettebb rövid szőrű fajták egyike. Miután az egyes tenyésztői szervezetek nem tudnak megegyezésre jutni az európai rövid szőrű azonosítását illetően, itt kell megemlíteni a brit rövid szőrű és az európai rövid szőrű közti különbségeket: a brit rövid szőrűnek kerek, széles feje van, rövid, nagyon erős nyaka és rövid, igen sűrű bundája, amelyet gömbölydeden párnáz ki a bőséges aljszőrzet. Nagy, tömör, erőteljes macskafajta, amely izmos, széles mellkassal, valamint erős vállakkal és háttal rendelkezik. A fej kerek és zömök, a koponya széles, a nyak pedig rövid, erős és jól fejlett. A kis fülek a hegyüknél kissé kerek formájúak, a nagy, széles szemek szintén. A farok rövid és vastag, a vége pedig lekerekített. A rövid, zömök lábak erőteljes, kerek mancsokban végződnek. A bunda rövid, dús, és a terjedelmes aljszőrzet miatt nem simul a testhez. Színesnek kell lennie egészen a szőrszálak tövéig, kivéve az ezüst és a cirmos változatoknál.

 

 

Kép

 

 

Burma

 

A rádzsaként (azaz indiai fejedelemként) ismert arany szemű burma állítólag buddhista templomokban élt, már a XV. században. Bár méltóságteljes és kecses, ugyanannyira lehet pajkos és túláradó is. A közepes méretű macska testfelépítésének nem szabad emlékeztetnie sem a sziámiéra, sem a brit vagy az európai rövid szőrűére. A tömör test izmosnak és keménynek hat, nehezebb, mint amilyennek tűnik. A fej felül enyhén lekerekített, a közepes méretű fülek hegyei enyhén hajlítottak. A nagy, egymástól távol elhelyezkedő szemek az aranyzöldtől a borostyánig bármilyen színűek lehetnek. A nagyon rövid szőrzet simul a testhez, alig van némi aljszőrzet. A bunda finom tapintású, csillogó és selymes. Minden más macskafajtától eltérően a burma altestének színe mindig világosabb, mint a háton és a lábakon található szőrzeté. Színváltozatok: barna, csokoládé, kék, lila, vörös, krém, valamint a teknőc változatok. Az összes színváltozatnál a has enyhén világosabb a test többi részénél. Nem lehetnek rajta csíkok, vagy cirmos rajzolatok, csak a jegyek lehetnek picit sötétebbek, és adhatnak lágy kontrasztot a test színével. Kölyköknél a szellemrajzolat és a világosabb testszín elfogadható.

 

 

 

 

 

Kép

 

  Burmilla

 

Csendes, ugyanakkor határozott, különleges személyiség. Négy fekete, rövid szőrű cica született 1981-ben, miután egy csincsilla perzsa kan véletlenül összekerült egy lila burma nősténnyel. Mivel a kölykök nagyon hasonlítottak egymásra, megkezdődött az új macskafajta komoly, céltudatos kitenyésztése. A precíz, előre rögzített tenyésztési program keretében az első öt generációnál beltenyésztés történt, párhuzamosan a csincsilla perzsa és a burma keresztező tenyésztésével. 1984-ben megalakult a Burmilla Macskaklub, és megkezdődött a fajta lassú, de folyamatos felemelkedése.
Közepes méretű, meglehetősen nehéz, izmos macska, széles mellkassal, széles, kerek fejjel és erős állkapoccsal. A közepes méretű fülek lekerekítettek és látványosak. A tágra nyílt, ferdén álló, egymástól távol ülő szemek színe a sárgászöldtől a zöldig terjedhet. A rövid, dús, kiterjedt szőrzet puha, a szőrszálak vége durvább tapintású. Testhez simuló, előfordul, hogy túl sok az aljszőrzete. A burma bundája elbűvölő. A csillámló, ezüst végű alapszínen csíkok láthatóak az arcon, a lábakon és a farokrészen.

 

 

 

Kép

Ceylon

 

A Ceylon (Vad Abesszin) macska az 1980-as években került Sri Lankából Olaszországba, és 1984-ben mutatták be először a nagyközönségnek a Como Macskakiállításon, majd 1984-ben regisztrálták önállófajtaként. Kicsi vagy közepes méretű macska, kerek, széles mellkassal, erős izomzattal, ugyanakkor szinte törékeny csontozattal. A fejnek arányosnak kell lennie a testhez képest, kerek pofákkal és kiemelkedő pofacsontokkal. A nagy fülek, amelyek a tövüknél szélesek, magasan emelkednek a fej fölé. A szemek szintén nagyok, szélesek, és színük a sárgától a zöldig terjedhet. A kecses, közepesen hosszú lábak, amelyek hátul kissé hosszabbak, kicsi, kerek mancsokban végződnek. A szőrzet rövid, finom és selymes tapintású, kevés aljszőrzettel rendelkezik, és simul a testhez. Az arany, illetve homokszínű alapszínen tisztán kivehető foltok láthatóak a hason. A ceylon macska alapszíne emlékeztet az abesszinére.
 

 

  

 

 

Kép

Cornish Rex

 

Nagyon csendes, szeretetteljes, kedveli az ember társaságát. Jó alakú, közepes méretű, kecses és izmos macska, ék formájú fejjel, amely hozzávetőleg egyharmaddal hosszabb, mint amilyen széles. A nagy fülek, amelyek a tövüknél szélesek, felfelé pedig fokozatosan vékonyodnak, magasan ülnek a fejen, és finom szőrszálak fedik őket. A szemek közepes méretűek és mandulavágásúak, réz vagy borostyán színben ragyognak. Nagyon fontos, hogy a szemek színe egyforma. A hosszú, egyenes, vékony lábak miatt a macska magasnak tűnik. A farok hosszú, vékony, a vége hegyes, és göndör szőrzet borítja. A bunda rövid és vastag, enyhén testes, és mindig göndör vagy hullámos. Nincs szakálla. Minden szín és mintázat elfogadott.

 

 

  

 

Kép

 

Cymric

 Testfelépítés: tömör, zömök, közepes méretű macska. A hát nagyon rövid, a tompor ideális esetben narancs formájú. A lábak izmosak, a mellső lábak rövidek, a széles mellkas miatt nem zártak, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők. A mély lágyék fontos vonása ennek a fajtának. A mancsok kerekek

Az elfogadott változatok:

1. Rumpy

2. Rumpy riser

3. Stumpy: a farok teljesen hiányzik. A gerincoszlop végén határozott lyuk található. A gerinccsont boltívesen kiemelkedik a farok tövénél, de nem annyira, hogy kézzel simítva érezhető legyen.

A farok, nem lehet hosszabb, mint 3-4 cm.Szemek: nagyok, kerekek, picit az orr felé dőlnek. Minden szín megengedett, de a szemszínnek harmonizálnia kell a bunda színével. Szőrzet: közepes hosszúságú, selymes, az aljszőrzet vastag és lágy. A jól fejlett gallér és bricsesz teszik teljessé az összbenyomást.

 

  

 

Kép

 

Devon Rex

 

 

Nagyon csendes és nyugodt, kedveli az ember társaságát. Közepes méretű, kecses macska, jól kivehető izomzattal, széles mellkassal, és rövid, ékre emlékeztető fejjel. A nagyon nagy fülek a töveknél szélesek, és rendkívül alacsonyan tűzöttek. A szemeknek tisztán kell ragyogniuk, szintén nagyok, valamint oválisak és távol ülnek egymástól. A hosszú, vékony lábak kissé a törzs felé hajlanak, amely olyan benyomást kelt, mintha a devon rexnek ólábai lennének. A mancsok kicsik és oválisak. A hosszú, vékony farok fokozatosan csúcsosodik, és rövid, göndör szőrzet borítja. Az egész szőrzet nagyon rövid és finom szálú, puha és hullámos, szakállal vagy anélkül. A közepesen hosszú, göndör bajusz szálai meglehetősen erősek. A devon rex macskák mindenféle színben és mintázattal előfordulhatnak.

 

 

 

 

 

Kép

 

Don Sphynx

 

 

Testfelépítés: közepes testméret és hosszúság, közepesen erős és izmos, egyenes háttal és széles csípővel. A lábak hosszúak, közepesen erősek, a hátsó lábak hosszabbak a mellsőknél. A mancsok oválisak, hosszú "majom" ujjakkal. A farok hosszú és egyenes. Fej: ék alakú koponya, hangsúlyozott arccsonttal és szemöldökkel. A homlok lapos és nagyon ráncos. A profil közepesen hosszan, határozottan ívelt az egyenes orr felé. Az orr rövid és lekerekített, enyhe stoppal. Az áll közepesen erős. Szőrzet: a bőr vastag, rugalmas, a fej, a nyak, a pocak és a lábak ráncosak. Enyhe piheszőr megengedett, de a teljesen csupasz bőr a kívánatos. A bajusz kívánatos. A fiatal macskák lábán, farkán és orrán finom pelyhek megengedettek, de ezeknek 2 éves korra el kell tűnniük. A teljesen meztelen macska a kívánatos.

 

 

 

Kép

 

Egyiptomi Mau

 

Közepesen hosszú, közepesen magas, méltóságteljes macska, jól fejlett izomzattal. Jellegzetessége bőrének laza gyűrűzöttsége, amely a lágyékrésztől a hátsó térdig terjed. A közepesen hosszú fej ék alakú, lágy kontúrokkal. A közepes méretű fülek a töveknél szélesek, a hegyük felé csúcsosodnak. A mandulavágású szemek méretük miatt nem keltenek keleties benyomást, színük egres-zöld. A lábak, amelyek jól aránylanak a testhez, hátul hosszabbak, a mancsok vékonyak, kecsesek és enyhén oválisak. A rövid, selymes, sima szőrzet egyedi jellegzetességei a minden egyes szőrszál körül elhelyezhedő többszörös gyűrűk, amelyek rendkívül feltűnőek a fajtára jellemző alapszínen. Az egyiptomi maut három színben tenyésztik: ezüstben, bronzban és füst színben.

 

 

Kép

 

 

Exotic

 

 

 Mérete a közepestől a nagyig terjedhet, zömök testalkatú, rövid lábakkal, széles mellkassal, óriási vállakkal és izmos háttal. A nyak rövid és erőteljes. A fej kerek és nagy, jól aránylik a testhez. A koponya igen széles, a homlok kerek, a pofák teltek. A kicsi, egymástól távol elhelyezkető fülek a hegyüknél kerekek és dús fülpamaccsal rendelkeznek. A nagy, kerek szemek rendkívül kifejezőek, tiszták és ragyogóak. Az egzotikus rövid szőrűnek rövid, vastag és erőteljes lábai vannak nagy, kerek mancsokkal, a karmok között szőrcsomókkal. A farok rövid, de arányos a törzs hosszúságához képest, enyhén kerek és bőséges szőrzet fedi. A szőrzetnek vastagnak, teltnek és puhának kell lennie, elugró, nem simul a testhez. Bundája vastagabb, mint a brit rövid szőrűé. 

 

 

Kép

German Rex

 

Nagyon csendes, szeretetteljes, kedveli az ember társaságát.A germán rex testalkatát tekintve emlékeztet az európai rövid szőrűre, mivel közepes méretű, erőteljes és izmos, valamint nem túl hosszú. Nem tűnhet túl nagynak vagy teltnek. A kerek fejen széles homlok, jól fejlett áll és hangsúlyos pofák láthatóak. A fülek közepes méretűek, a tövüknél szélesebbeb, a hegyük kissé lekerekített. A szemek szintén közepes méretűek és szélesek. Nagy a hézag a szemek és az orr között. A szemek színe kiegészíti a bunda színét. A lábak közepesen hosszúak, és viszonylag karcsúak. A kerek mancsok nagyon egyediek. A farok erőteljes, közepesen hosszú, a tövétől kezdve fokozatosan vékonyodik, a vége kerek, és szőrzet fedi. A törzset rövid, selymesen puha és nagyon fényes szőrzet borítja, amely vagy göndör vagy hullámos, de szakáll egyik esetben sincsen. A bajusz rövid és göndör. A germán rex mindenféle színben és mintázattal előfordul.

 

 

Kép

 

Highland Fold

 

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, izmos és zömök. A mellkas, a hát és a vállak szélesek és masszívak. A nyak rövid és erős. A lábak rövidek és robusztusak, a kerek mancsok vastagok. A farok közepes hosszúságú, vastag, vége lekerekített, nem elkeskenyedő és merev, a végéig flexibilis (rugalmas). Fej: kerek, masszív, széles koponya, erős áll. Az orr rövid, széles és egyenes, a profil ívelt, nincs rajta stop. Az arc telt és duci. A nagy, kerek bajusztő a rövid orrot elhatároltan körvonalazza. 

Fülek: kicsik és előre hajtottak, enyhén lekerekíett végük picit az arc közepe felé fordulnak, egymástól távol helyezkednek el, és a koponya kerek formáját lelapítják. 

 

 

 

Kép

 

Jávai

 

Testfelépítés: közepes testméretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony. A nyak hosszú és karcsú. Az mellkas és a váll soha nem szélesebb a csipőnél. A lábak  hosszúak és karcsúak., a mancsok kecsesek és  oválisak. Az ostorszerű farok nagyon hosszú és elkeskenyedő.Fej: ékalakú koponya. Az ékalak egyenes vonalban vezet az orrtól mindkét oldalon a fülekig. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Hegyes orr, jól fejlett áll, az orrheggyel azonos vonalban.

Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr felé dőlnek, és harmonikusak az ékalakú fejjel.  A szemek közti távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. Színük élénk, mély kék.

 

 

 

 

Kép

 

 

 Kanaani

 

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretiűg; kifejezetten erős, jó izomzatú, mégis bájos macska. Lábai szintén izmosak és hosszúak, a mancsok zártak és oválisak, a farok hosszú, tőben elég erős, elkeskenyedő. Fej: karcsú, viszonylag hosszú nyakon helyezkedik el, alakja széles háromszög, nagy, széles alapú fülekkel. A fülek közti távolság nem kevesebb, mint az egyik fül szélessége. A fejtető, a fülek között, egyenletes, lapos. Az arccsontok láthatók, pinch nem megengedett. Az enyhén domború homlok szemmel láthatóan stop nélküli, egyenes orrban folytatódik. Az orr enyhén lapos, az áll erős. Színváltozatok: fekete, csokoládé és fahéj mintázat a bézs vagy fahéj alapszínen, gyűrűzöttséggel lágyítva. A mintázat lehet pettyes, vagy márványos. Az ezüst semmilyen változatan nem megengedett.

 

 

Kép

Karelian Bobtail

 

    

Testfelépítés: közepes méretű, se nem nyúlánk, se nem zömök. A  lábak közepes hosszúságúak, izmosak, a hátsó lábak láthatóan hosszabbak, mint a mellsők, a mancsok kerekek. A farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, legalább 4 cm, de maximum 13 cm hosszú, és a szőrzete pom-pom hatású.Fej:  formája egyenlőszárú háromszög, profilja hosszú, és majdnem egyenes. A homlok és az arc lapos. Az orr keskeny, a bajusztő enyhén hangsúlyozott. Az áll keskeny, de erős. Fülek: nagyok, egyenesen állnak, magasan tűzöttek, a fej külső vonala az egyenes fül külső élét követi az arccsonton át. Végük enyhén lekerekített. Szemek:oválisak, picit ferdék. A szemszín tiszta és harmonizál a bunda színével.

                                                                    

Kép

 

Karthauzi

 

Testfelépítés: közepes méretű, robusztus, izmos testfelépítésű. Lábai közepes hosszúságúak, és izmosak, a mancsok kerekdedek, erősek. A farka mérsékelten hosszú, vége enyhén kerekített. Fej: a koponya széles alapú, jól fejlett, telt pofacsonttal, mely egy lekerekített körvonalú, megfordított trapéz hatását kelti. A profil enyhén ívelt, az orr kicsi, és keskeny a fejhez képest. A nyak rövid és erős. Orrtükre általában szürke, de lehet sötétebb színű is.

             

 

 

  

Kép

 

Keleti rövid szőrű

 

Intelligens, kíváncsi, valamennyivel nyugodtabb a sziáminál. Imád kóborolni, nagyon társasági és intuitív.Elegáns, kecses és közepes méretű. Jó izomzatának köszönhetően hosszú, vékony és törékeny a megjelenése. A vállak nem lehetnek szélesebbek, mint a csípő. A közepes méretű fej jól aránylik a testhez, harmonikus, ék alakú, valamint egyenes arcélekkel és kissé homorú koponyával rendelkezik. A fülek egyenesek és hegyesek, míg a szemek közepes méretűek, mandulavágásúak, és enyhén az orr felé lejtenek. A szemszínnek világoszöldnek kell lennie. A finom szálú, fénylő és selymes szőrzet nagyon rövid, és szorosan simul a testhez. A keleti rövid szőrű színét szigorú kritériumok alapján értékelik. A szolid változatnak egyetlen színe lehet, míg a cirmoson nagy kontrasztot kell képeznie az alap- és a kiemelő színnek. Az ezüst végű változat esetén jelentős különbségnek kell lennie a világos aljszőrzet és a sötét szálvégek között.

 

Korat

 

Kép

A legenda szerint a kedves természetű korat macska Tájföldről származik, ahol évszázadokkal ezelőtt V. Rama király udvarában élt. Az akkoriban Si-Sawatnak nevezett szelíd és nemes macskáról azt tartják, hogy szerencsét hoz a környezetében élőknek.Közepes méretű, kecses, izmos macska, amely nem lehet túl zömök. A fejnek nem lehet éles kontúrja. Az arc elölről nézve szív alakú, a szemek között és fölött széles. A nagy, enyhén lekerekített fülek a töveknél szélesek, a hegyek felé vékonyodnak. A szem nagy, kerek és tágra nyílt. A kiállítási macskák preferált szemszíne a zöld, bár a borostyán is elfogadott. A lábak arányosak a testhez képest, bár a hátsó lábak kissé hosszabbak, mint a mellsők. A farok közepesen hosszú, erőteljes, és a lekerekített csúcs felé fokozatosan vékonyodik. A szőrzet a rövidtől a közepesen hosszúig terjedhet, simul a testhez, finom szálú és selymes. A bunda színe mindig kék, és a szőrszálak vége minden esetben ezüst.

 

 

 Maine Coon

 

 

Kép

 

Erős a kapcsolata az emberrel, ragaszkodó, csendes, tartózkodó, független.Közepes méretű, ruganyos, izmos macska, nem lehet nehézkes testfelépítésű. A fej, amelynek nem lehet éles kontúrja, elölről nézve szív alakú, a szemek között és fölött széles. A nagy fülek a töveknél szélesek, a hegyük felé pedig enyhén lekerekítettek. A szem nagy, kerek és tágra nyílt. A domináns szín a világoszöld, de a borostyán is elfogadott. A lábak jól aránylanak a testhez, a hátsó lábak kissé hosszabbak a mellsőknél. A lekerekített végű farok közepes hosszúságú, a tőnél szélesebb. A szőrzet a rövidtől a közepesen hosszúig terjedhet, finom szálú, selymes tapintású, és szorosan simul a testhez. A bunda minden esetben kék, a szőrszálak végei pedig ezüstös színűek.

 

 

Mekong Bobtail

 

Kép

 

 

Testfelépítés: szögletes formájú, közepes testméretű és izmos, de karcsú és elegáns. A lábak karcsúak, közepes hosszúságúak, a mancsok oválisak. A hát majdnem egyenes, minimális ívvel.Farok: a farok bogok és görbületek kompozíciója, vagy ezek kombinációja, már a farok tövétől. Legalább három csigolya van, de  a farok nem lehet hosszabb, mint a test hosszának egynegyede. Fej:enyhén kerek körvonalai vannak, a fejtető enyhén lapos. A profil ívelt, római orr. Az áll és az alsó állkapocs erős, az orr ovális.Fülek: nagyok, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, magasan tűzöttek, és enyhén előre dőlnek. Szemek:nagyok, oválisak, a szemvonal majdnem egyenes, színük élénk kék.Szőrzet:  rövid és fényes, testhez símuló, selymes, de "ropogós", minimális az aljszőrzet. Színváltozatok: színes-jegyű macska, a sziámi színváltozatok mindegyike elfogadott.

 

 

 

 

 

    

                       Nebelung

 

 

Kép

 

Testfelépítés: közepes testméretű, közepesen erős és izmos felépítésü, kecses megjelenésű. Nyaka hosszú és karcsú, lábai hosszúak. A mancsok keskenyek és oválisak, farka hosszú, vége enyhén kerekített.Fej: a kponya közepesen hosszú és lapos, profilból a homlok és az egyenes orr domború szögben találkozik a szemöldökkel. Kiemelkedő bajusztő és erős áll jellemzi.Fülek: nagyok és kissé hegyesek, enyhén előre dőlnek, jól tűzöttek. A kevés fülpamacs miatt a fülek majdnem áttetszőnek tűnnek.Szemek: nagyok és mandulavágásúak, egymástól távol helyezkednek el. Színük élénk zöld. Szőrzet: közepesen hosszú, lágy és selymes, az aljszőrzet sűrű, a nyakfodor és a bricsesz nem dús. Színe: tiszta kék, határozott ezüst ragyogással ( a szőrszálak csúcsa ezüst). A középkék a kívánatos.

 

 

                   Neva Masquerade

 

Kép

 

Nagyon gyengéd, szeretetre méltó, kedveli az ember társaságát, élvezi, ha kényezteti.Első látásra a fajta a maine coon és a norvég erdei keresztezésének tűnik. Teste kissé hosszú, nyaka rövid és erős. A neva masquerade fejének olyan a formája, akár egy rövid háromszög, enyhén hajlott homlokkal, és széles, kissé homorú orral. A fülek a töveknél szélesek, és egymástól távol helyezkednek el. A szőrcsomók jelenléte megkívánt, a belső füleket dús szőrzet borítja. Az alul kerek szemek kissé oválisak, enyhén ferdék, jó távol vannak egymástól, preferált színük pedig a sötétkék. A lábak erősek, nem túl hosszúak, nagy, kerek és erős mancsokkal. A lábujjak közti feltűnő szőrcsomók elengedhetetlenek. A farok a tőnél széles és erős, el kell tudni érnie a lapockáig. Fokozatosan vékonyodik, a vége dús, és hosszú szőrzet fedi. A bunda vastag, különösen a nyakon, a mellkason, a lábakon és a farkon, míg a bordák és a csípő közötti részen erős, sűrű, fényes és nagyon puha. Az aljszőrzet a melegebb időszakokban vékonyabbá válik, de télen nagyon dús és finom szálú. A neva masquerade macskát colorpoint, mitted és két színű (bi-color) változatokban tenyésztik.

 

 

Norvég erdei

 

Kép

 

Hű fajtája történelméhez, intelligens, készséges, kedveli a társaságot.Nagy, magas, erőteljes testfelépítésű macska, méretes csontokkal. A háromszög formájú fej oldalnézetből hosszú, egyenes és töretlen. A széles fülekben és a tetejükön sólyom szerű szőrcsomók találhatóak. Az éber, csillogó szemek nagyok, tágra nyíltak és kissé ferdék, bármilyen színük lehet, a bunda színétől függetlenül. A norvég erdei hosszú lábú, a hátsó lábak hosszabbak, mint a mellsők. A farok hosszú, és mozgás közben "zászlós". A közepesen hosszú bundának gyapjas aljszőrzete van, sima, vízlepergető szőrzet borítja. A hátsó lábakon “bricsesz" látható. Kifejezetten a téli időszakban jól kivehető nyakfodor fejlődik ki. A norvég erdei szinte minden színben előfordul, és időről időre újabb színeknbe is megjelenik.Nem túl munkaigényes, hetente többször kell a bundáját fésülni és kefélni.

 

 

Ocicat

 

Kép

 

Kedveli a társaságot, csendes, nyugodt természetű, szüksége van saját térre.Az ocicat mérete a közepestől a nagyig terjedhet, meglehetősen hosszú és erős macska, zömök testfelépítéssel. Izmos és tömör alkatának ellenére elegáns és kecses megjelenésű. Az ék formájú fej nagyon erős és széles, míg a közepes méretű orr a tövénél kissé hajlított. A fülnek közepesen nagynak, nyitottnak és magasan ülőnek kell lennie. A nagy, mandulavágású szem az orr felé lejt, és bármilyen színű lehet, kivéve a kéket. Az ocicat lábai jól felépítettek és izmosak, ovális macsokkal. A meglehetősen hosszú, eléggé erőteljes farok enyhén vékonyodik, a vége sötét. A szőrzet rövid, sima, selymes tapintású és fényesen ragyog. Simulnia kell a testhez, és nem befolyásolhatja a bunda mintázatát. A minta nagyon fontos, és minden egyes szőrszálon több, kontrasztos színek alkotta csíknak kell lennie. A bunda tipikus mintája csíkok és pettyek keveréke, amelyek ciklikusan ismétlődnek a testen. A farkon legalább öt csíknak, a homlokon pedig “M” formának kell lennie.

 

 

Orosz kék

 

Kép

 

A higgadt, csendes és szégyenlős orosz kék igazi úrihölgy a macskák között. Eredete a titok homályába vész. Az arkangyalként is ismert macskafajtát évszázadokkal ezelőtt tengerészek vitték Britanniába az oroszországi Archangelsk kikötőből.Az orosz kéknek hosszú, erős teste van, amely kicsivel karcsúbb, mint az európai rövid szőrűé. Az elegáns és bájos megjelenés megőrzése érdekében a csontszerkezet nem lehet túl erős. Az ék alakú, lapos koponyájú fej hosszú, egyenes nyakon nyugszik. A fülek inkább nagyoknak mondhatóak, a tövüknél szélesre tártak, egymástól távol helyezkednek el és magasan emelkednek a fej fölé. A nagy, mandulavágású szemek élénkzöldek. A lábak hosszúak és karcsúak, kicsi, ovális mancsokkal. A farok meglehetősen hosszú, és a vége vékonyabb. A szőrzet rövid, vastag, és eléggé testesnek tűnik. A felső és az aljszőrzet ugyanolyan hosszú. A bunda eredeti színe a kék, ezüstösen fénylő szálvégekkel. A fehér és fekete szín újdonságnak számít a fajta életében.

 

 

Perzsa

 

Kép

 

A perzsák büszke megjelenését és intelligens személyiségét elnézve nem csoda, hogy Jean Cocteau a macskák királyának nevezte őket. Nem tisztázott, hogy a perzsa végülis Perzsiából vagy Törökországból származik-e. Amit biztosan tudni, hogy a fajtát ilyen vastag szőrrel rendelkező macskával korábban nem találkozó tengeri utazók hozták Európába jóval azelőtt, hogy a szervezett tenyésztés elkezdődött volna. Miután elkezdődött a tenyésztés, egyre többféle színe fejlődött ki a fajtának, a macska testesebbé, zömökebbé és kerekebbé vált. 1887-ben megalakult a világ első, macskabarátokat és macskatenyésztőket tömörítő társasága, a Brit Nemzeti Macskaklub (British National Cat Club), amelyben a perzsa macskák már a kezdetektől egyértelműen a kedvencek közé tartoztak.
A fekete perzsa sosem került túl messze a standard változatok hivatalos kézikönyvében megállapított első számú helyezéstől, mint ahogyan Nagy-Britannia befolyásos, macskatenyésztőket egyesítő szervezetének (GCCF) legmagasabb pontértékeitől sem. A XX. század közepén amerikai tenyésztők tovább fejlesztették a fajtát: a macska arca rövidebb, az orra kurta lett. Ezt a különleges formát peke-arcnak nevezték el. Miután ez a forma még nem került a standard változatok sorába, Európában egyre több perzsa macskát tenyésztenek újra –a túlzottan rövid fej formája nélkül. Nagy méretű macska zömök testtel, széles mellkassal és erős, széles háttal. A fej kerek, erőteljes, és zavartalanul végződik a tompa állban. Az állkapocs erőteljes, az orr rövid. A szemek nagyok, kerekek, egymástól távol helyezkednek el, és fényesen ragyognak. A képet a rövid, telt, erőteljes lábak, valamint a nagy, kerek mancsok teszik teljessé, a karmok közt szőrcsomókkal. A perzsa teljes testét hosszú, vastag, finom szálú, selymes szőr fedi. Számos színe elismert, és nap mint nap újabb színei is megjelennek.

 

 

Peterbald

 

Kép

 

Testfelépítés:  közepes méretű, elegáns macska, karcsú és izmos. A test hosszú és hajlékony, a nyak hosszú és karcsú. A mellkas és a váll soha nem szélesebb a tompornál. A lábak hosszúak és karcsúak. A mancsok kecsesek, oválisak, hosszú "majom" ujjakkal. Az ostorszerű farok nagyon hosszú, tövétől a végéig vékony, elkeskenyedő, vége hegyes. Fej: a koponya ékalakú, mely az orrtól a fülekig egyenes vonalban szélesedik. Az orr hosszú és egyenes, a homlok lapos. A profil enyhén domború. Az orr hegyes, az áll határozott, és egyvonalban van az orrheggyel. Fülek: hatalmasak, széles alapúak, hegyesek, külső vonaluk az ékalak folytatása. Szemek: mandulavágásúak, enyhén az orr irányába dőlnek, és harmonikusak a fej formájával. A szemszín élénk zöld, a szinesjegyűeknek intenzív kék, a mélyebb kék árnyalat a kívánatos.Szőrzet: a bőr lágy és könnyen simítható,  teljesen meztelen, vagy csak finom pihék borítják. Számtalan ránc a fejen, kevesebb a testen. A bajusz kívánatos. A kölykök és a fiatal állatok lábait, farkát és orrát boríthatják finom pihék, de ezeknek 2 éves korra el kell tűnniük. A teljesen meztelen macska a kívánatos.Színváltozatok: minden szín megengedett.

 

 

 

 

                                                      Ragdoll

 

Kép

 

Nagyon csendes, kiegyensúlyozott, vonzódik az emberhez. A ragdoll több szempontól is figyelemre méltó. Valószínűleg az egyetlen macskafajta, amelyet találmányként jegyeztek be. A feltaláló egy bizonyos Ann Baker volt, aki 1965-ben tárta tenyésztő tevékenysége eredményét a közvélemény elé. A macskát egy közkedvelt amerikai játékról, a rongybabáról nevezte el, amelyet mindig magánál hordott. Olyannyira messzire ment, hogy a fájdalommal szemben az érzékelés teljes hiányával ruházta fel a fajtát. Tény, hogy a ragdoll teljesen nyugodt marad, ha felveszik, és olyan ellazultan lógnak le a lábai, mintha nem is lennének. Fontos jellemzője a ragdollnak, hogy ugyanolyan magas a vállaknál, mint a hátsó lábaknál. További tipikus tulajdonsága a puffadt has, amely gyakran előfordul az idősebb macskák esetében, és amely ugyanakkor nem gátolja a gyorsaságában. A kanok észrevehetően nagyobbak és erősebbek, mint a nőstények, és hozzávetőleg 3 éves korukra nőnek fel teljesen. Nagy, magas, izmos macska széles mellkassal. Hátul különösen erős felépítésű, fejlett izomzatú, és hátsó lábai láthatóan hosszabbak, mint a mellsőek. Ennek köszönhetően a ragdollnak jellegzetes járása van, amelyről sokáig azt hitték, azért van, mert a macska nem tud rendesen járni. A közepes méretű fej ék alakú, a fülek enyhén előre dőlnek, a kerek szemek kék színűek. A mancsok tömörek, nagyok és kerekek, az ujjak között szőrcsomókkal. A hosszú, dús szőrzettel fedett farok a tövénél közepesen vastag, és legalább a vállakig elér. A ragdoll dús szőrzete a közepesen hosszútól a hosszúig terjed, selymes és hibátlanul fénylik. A ragdoll olyan, mintha álarcot viselne: a bunda fehér alapszínén sötétebb szőrzet található a fejen, a füleken, a lábakon és a farok részen.

 

 

Selkirk Rex

 

Kép

Engedelmes, élvezi a dédelgetést, imádja az ember társaságát. Mérete a közepestől a nagyig terjedhet. Arányos macska, erőteljes, izmos testalkattal, amely inkább tégla alakú, mint kocka, de nem hosszú. A hát egyenes, a far irányában enyhén emelkedik. A vállak és a csípő ugyanolyan szélesek. A fej kerek és széles, telt pofa részekkel és feltűnő bajuszpárnákkal. A száj körüli rész fele olyan hosszú, mint széles. A fülek közepes méretűek, és egymástól távol helyezkednek el. A tövüknél szélesek, a hegyüknél vékonyabbak, és bele kell férniük egy, a fej körül képzeletben húzott körbe. A szőrcsomók, ha vannak, göndörek. A szemek nagyok, kerekek, egymástól távol ülnek, és nem lehetnek sem mandulavágásúak, sem oválisak, ehelyett a belső és külső szemsarkaknak egy vonalban kell állniuk egymással. A lábak mérete a közepesen hosszútól a hosszúig terjedhet, a mancsok nagyok és kerekek. Az erőteljes farok közepesen hosszú, és jól aránylik a testhez. A tövénél erős, a vége se nem hegyes, se nem csonka.
A bunda két változatban fordul elő: lehet rövid és hosszú szőrű. A kettő közti különbség leginkább a farkon és a nyak körüli fodron észrevehető. A rövid szőrűnél a farkon lévő szőr ugyanolyan hosszú, mint a test többi részén: kb. 2,5-5cm. A farkon lévő fürtök testesek és szorosan simulnak a testhez. A nyakon lévő szőrzet ugyanolyan hosszú, mint a test többi részén. A hosszú szőrű változatnál a farkon lévő fürtök tollszerűek, és elállnak a tényleges farok résztől. A nyakon lévő szőr is hosszabb, és keretbe foglalja az arcot. Mindkét változatnál a bunda puha, testes, dús és feltétlenül göndör. A szőrzet sűrű, vastag, és még elszórtan sincsenek rajta foltok. Az egyes fürtök véletlenszerűen helyezkednek el a testen, nem hullámosak, és általában csomókban jelennek meg. A nyakon, a farkon és a hasi tájékon található fürtök feltűnőbbek lehetnek.

 

 

Singapura

 

Kép

 

Testfelépítés: aránylag kis méretű, teste erős, tömör és izmos. A bordázat jól fejlett, a hát enyhén ívelt. A lábak izmosak, közepes hosszúságúak, szabályosan keskenyednek a kicsi, ovális mancsokig. A farok közepes hosszúságú, vékony, a vége enyhén lekerekített. Fej: kerek koponya, az orr inkább rövid, széles, határozott stoppal. A profil ívelt, az enyhe "árok" a szemvonal alatt helyezkedik el. Fülek: nagyok, széles alapúak, végük enyhén lekerekített, a fülpamacs világos színű. Mérsékelten magasan tűzöttek, enyhén előre dőlnek. Szemek: a figyelemreméltóan nagy szemek kerekdedek, egymástól távol helyezkednek el, köztük a távolság nem kisebb, mint a szemek szélessége. A szemszín lehet sárgászöld, sárga, vagy mogyorószínű. Szőrzet: rövid, dús, finom és testhez símuló. A szépia (sepia-agouti) szín az elfogadott. Az alapszín elefántcsont, meleg barnán gyűrűzött. A gyűtűzöttség (ticking) dupla, de kívánatosabb a tripla, ami azt jelenti, hogy minden egyes szőrszálon két, vagy három csík található. A gyűrűzöttség egyenletes az egész testen, és a bunda mentes bármiféle csíkozástól (cirmok). A gerincvonal és a farokvég színe megegyezik a ticking színével. A mellkas és a has nem gyűrűzött. A lábak belső részén lehetnek gyenge csíkok. A fókaszínnel szegélyezett orr lazacszínű. A talppárnák fókabarnák. 

 

 

 

 

                   Skót lógófülű

 

 

Kép

 

A skót lógó fülű olyan macskafajta, amelynek számos kellemetlenséget kellett elszenvednie a tenyésztés során. Kezdetben a fajta csontváza, a hátsó tájéka és farkának töve kezdték elveszíteni az alakjukat, ami nagy fájdalmat okozott a macskának. A tenyésztők úgy kerülték el ezt a problémát, hogy keresztezték a brit rövid szőrűvel, amely azt eredményezte, hogy ugyanabból az alomból néhány újszülöttnek normál, míg néhánynak a megkívánt lógó fülei voltak. Azoknak a skót lógó fülűeknek, akiknek valójában normál fülük van (és ők vannak többségben), a skót egyenes elnevezést adták. A skót lógó fülűt 1961-ben ismerték el. Sokkal elterjedtebb az Egyesült Államokban, mint Európában, ahol sok olyan tenyésztő szervezet van, amely még mindig nem ismerte el a fajtát. A skót lógó fülű testalkatát, fejformáját és szőrzetének minőségét tekintve a brit rövid szőrűre emlékeztet, az egyetlen különbség a fülek, amelyek előre hajlanak.

 

 

Somali

 

Kép

 

Testfelépítés: közepesen hosszú, elegáns, erős, rugalmas, jól fejlett erős izomzatú. A hosszú farok tőben vastag, elkeskenyedő. Lábai hosszúak, izmosak és kecsesek. Mancsa kicsi és ovális. Nyaka karcsú. Fejforma: módosult ékalak, körvonala kissé kerekített. Álla erős, orra közepesen hosszú, profilja enyhén ívelt. Fülek: széles alapúak, nagyok, oldalt tűzöttek, végük mérsékelten lekerekített. Fülpamacs és "ujjlenyomat" kívánatosak. Szemek: nagyok, ragyogóak és kifejezők, enyhén mandulavágásúak, egymástól távol helyezkednek el. Színük tiszta, intenzív borostyán, vagy zöld. Az ezüst változatoknál a zöld a kívánatos. A szemeket minden színváltozatnál a ticking színe keretezi. Ticking (gyűrűzöttség): többszörösen gyűrűzött, vagyis minden egyes szőrszálon több csík található. A gyűrűzöttség az egész testre kiterjed, de az nem lehet csíkos (cirmos). A gerincvonal, a farokvég és a talppárnák intenzíven színezettek a ticking színével. Az állon, a hason és a lábak belső oldalán nincs gyűrűzöttség. Szőrzet: közepesen hosszú, finom  és csillogó, dús aljszőrzettel. Nyakfodor és bricsesz kívánatos, a farok "bozontos". Színváltozatok: vadas, sorrel, kék és fawn (őzbarna), valamint ezek ezüst változatai.

 

 

 

 Sphynx

 

Kép

 

Testfelépítés:  közepes méretű, kerek és erőteljes, mégis viszonylag finom csontozatú. A bordázat széles és masszív, az altest kerek. A lábak szintén finom csontozatúak, mégis izmosak, erősek. A mellső lábak szélesebben helyezkednek a széles mellkas miatt. A mancsok oválisak, hosszú "majom" ujjakkal. A farok hosszú és karcsú, ostorszerű és meztelen. Egy kis pamacs a farokvégen megengedett (oroszlánfarok) . Fej: közepes méertű, szögletes koponya, alig hosszabb, mint amilyen széles, a formája enyhén lekerekített, módosult ékalak. Meglehetősen kerekített orr, stoppal, jól hangsúlyozott bajusztő, és határozott pofacsont.  A profil ívelt, a nyak közepesen hosszú és izmos. Fülek: feltűnően nagyok, egymástól távol helyezkednek el, széles alapúak, belső részük teljesen szőrtelen. A fülek külső részén kevés pihe megengedett. Szemek: nagyok, citromformájúak, kicsit ferdék. A köztük levő távolság picit nagyobb, mint a szemek szélessége. A szemszín harmonizál a testszínnel. Szőrzet: a bőrt kevés pihe borítja, olyan, mint a kisbabák bőre. A homlok, a lábak és a nyakrész ráncos. Az orron levő kevés szőrzet megengedett. A bajusz kívánatos.

 

 

 

 

 

                                                  Sziámi

 

Kép

 

A sziáminak talán megbocsátható a távolságtartása és az önteltsége. Végtére is káprázatosan kék szemei, nemes testalkata és rendkívüli eleganciája miatt igazi szépség, akit csak csodálni lehet. Közepes méretű, hosszú, kecses macska, jól fejlett izomzata ellenére megjelenése méltóságteljes és elegáns. A vállak nem lehetnek szélesebbek a csípőnél. A nyak szintén hosszú és kecses. A közepes méretű, ék alakú fej jól aránylik a testhez és egyenes vonalú, amely azt jelenti, hogy bármely görbület a bajuszpárnákon hibaként értékelendő. A hegyes fülek követik az ék vonalát, nagyok, a tövüknél szélesek. A közepesen nagy, mandulavágású szemek kissé ferdén állnak, és tisztán, kéken ragyognak. A lábak hosszúak és vékonyak, jól aránylanak a testhez. A mancsok kicsik és oválisak. Az ostor szerű farok nagyon hosszú és hegyes, a tövénél is vékony. A sziámi szőrzete nagyon rövid, vékony, ragyogó és selymes, szorosan simul a testhez. Nagy a kontraszt a test alapszíne és a pettyek színe között. A pettyek színének minden színváltozat esetében azonosnak kell lennie.

 

 

Szibériai

 

Kép

 

Kiegyensúlyozott, csendes, bátor cica. A sziámit az 1980-as években a Szovjetunióból vitték Kelet-Németországba, ahol nagyon elterjedt, és szibériai erdei macska néven volt ismert. 1990 után ez a rendkívül természetes macskafajta igen népszerűvé vált Nyugat-Európában. Hogy megkülönböztessék a norvég erdei fajtától, amelyhez igen hasonlít, 1991-ben, amikor hivatalossá vált a standard változata, elhagyták nevéből az erdei szót. Ősei között biztosan megtalálható volt a legendás vörös és vörös-fehér tobolsk macska, mivel az elsőként Kelet-Németországba vitt szibériai macskák pontosan ilyen színűek voltak. Erőteljes, közepes méretű macska, erősen izmos testtel, háromszög alakú, arányos fejjel. A fülek a tövüknél szélesek, a hegyük lekerekített, és szőrcsomók találhatók rajtuk. A nagy, átlósan elhelyezkedő szemek csak egy színűek lehetnek, zöldek vagy borostyán színűek. A szibériai macska magas, erőteljes, nem túl hosszú lábakon áll, nagy, kerek mancsokkal, az ujjak között szőrcsomókkal. A farok közepesen hosszú, és vastag, bőséges szőr fedi. A közepesen hosszú felső szőrzet sima, és vastag, az aljszőrzet burjánzó – a mellkason hosszabb, a hátsó lábakon pedig “bricsesz” formát képez.

 

 

Thai (Trad. Sziámi)

 

Kép

Nyugodt természetű, csendes és bátor. Miután a modern sziámi még karcsúbbá, teste pedig még vékonyabbá vált, amerikai tenyésztők megkísérelték kitenyészteni a macska korábbi változatát, amely még a XIX. század közepe táján létezett. Az európai rövid szőrű és a tonkinéz kereszttenyésztésével céljukat meglehetősen gyorsan el is érték. 1990-ben a thai fajtát hivatalosan is elismerték az Egyesült Államokban, majd hamarosan Európában is. Erőteljes, közepes méretű macska, amely egyszerre erős és elegáns. A fej kerek, a pofa részek és a mellkas feltűnőek. A fülek közepesen nagyok, a tövüknél szélesek, enyhén befelé hajlanak, és kissé a fej oldalán helyezkednek el. A tipikus thai megjelenést a szemek formája adja: felül mandulavágásúak, alul pedig kerekek. A szemszínnek a lehető legsötétkékebbnek kell lennie. A némileg hosszabb hátsó lábak ívessé teszik a hátat. A lábak hosszának és izomzatának jól kell aránylaniuk a test többi részéhez. A dús szőrzet vastag, durva tapintású, és számos színben előfordulhat.

 

 

Tonkinéz

 

Kép

 

Nyugodt, csendes természetű és játékos, odaadó a gazdájával. Közepes méretű és közepesen hosszú macska, izmos, de nem túl tömör, megjelenése kissé zömök. A kanok sokkal erősebbek és nagyobbak, mint a nőstények. A fej meglehetősen hosszú, magasan elhelyezkedő arccsontokkal és tompa szájkörnyékkel. A közepesen nagy fülek a tövüknél szélesek, a hegyüknél oválisak, és meglehetősen távol helyezkednek el egymástól a fej tetején. A nyílt, mandulavágású szemek tipikus jellemzői a tonkinéznek: ferdék és tengerkék színűek. A hátsó lábak némileg hosszabbak, mint a mellsők, míg a mancsok finom tapintásúak, oválisak és nem túl nagyok. A farok középhosszú, a vége felé vékonyodik, és jól aránylik a törzshöz. A rövid szőrzet szorosan simul a testre, finom tapintású, puha, selymes és fénylő. Fontos, hogy a színes pettyek a lábakon, a farkon, a füleken és az arcon (valamint kanok esetében a heréken is) tisztán, de ne kirívóan ugorjanak ki a szőrzet alapszínéből.

 

 

Török angóra

 

Kép

 

Kiegyensúlyozott és csendes, bundája szinte egyáltalán nem igényel gondozást. Közepes méretű macska hajlékony, karcsú testtel és vékony csontozattal, ezáltal általában méltóságteljes és ruganyos benyomást kelt. Az ék alakú fej jól aránylik a törzshöz. Fülei hosszúak, hegyesek, tövüknél szélesek és viszonylag sok szőr fedi őket, amelyek tincsekbe rendeződnek. A nagy, mandulavágású szemek kissé ferdén állnak, mindenféle színben előfordulhatnak. A lábak hosszúak, a hátsó lábaknak hosszabbaknak kell lenniük a mellsőknél. A kis, kerek és kecses mancsokon az ujjak között szőrcsomók találhatóak. A hosszú, szőrfedte farok hegyes, és legalább a vállig el kell érnie. A szőrzet közepesen hosszú, hosszabb a nyakon (fodor formát képezve), a mellkason és a hátsó lábakon (“bricsesz” alakot mintázva). Finom szálú, selymes, mozgás közben is fénylik, és nincs aljszőrzete.

 

 

Török van

 

Kép

 

Víz iránti rajongásával a játékos török van kiérdemelte a “török úszó macska” becenevet. Hogy a török van a török angóra egyik színváltozata-e, vagy pedig egy régóta létező, teljesen különálló fajta, amely sok-sok évig érintetlenül élt a törökországi Van-tó környékén (ahonnan a neve is származik), a mai napig vitatható. Ami biztos, hogy ez a gyönyörű fehér macska a rá jellemző vörös mintázattal létezik, és számos rajongója van szerte a világon. Először 1969-ben ismerték el hivatalosan Nagy-Britanniában. Tenyésztés szempontjából kihívást jelent, hogy elérjék a minták helyes eloszlását a fehér bundán. Tömör testfelépítésű, és hasonlít a török angórára – egyedül a szőrzet színében tér el tőle. A török van bundája fehér, vörös mintázattal az arcán, megtörik rajta a fény. A farok színe hasonlóan vörös.

 


York

 

Kép

 

Testfelépítés: közepestől a nagy testméretűig, nyúlánk, tekintélyes csontozattal és tömör izomzattal. A nyak közepestől  a hosszúkásig elfogadott. A mellkas és a vállak nem szélesebbek, mint a csípő. A hosszú lábak karcsúak. A mancsok közepes méretűek, oválisak, az ujjak között szőrpamacs található. A hátsó lábak kicsit hosszabbak a mellsőknél. A farok hossza közepes, vagy hosszú, és enyhén elkeskenyedik a lekerekített farokvégig. A farok szőrzete dús és "zászlós". Fej: közepes méretű, a testhez képest picit kicsinek látszik. Formája módosult ékalak, az orrtól kezdve szélesedik ki a fülek hegyéig. Hosszú, közepesen széles, egyenes orr, szem magasságban egy pici mélyedés van. A homlok enyhén kerek. Jól hangsúlyozott, nyúlánk, egyenletesen körvonalazott orr, egy kis négyszögletes hatással, közepesen hosszú. Erős, gyengéden körvonalazott áll egyvonalban van az orral és a felső ajakkal. Fülek: nagyok, mérsékelten hegyesek, lefelé kiszélesednek, széles alapúak, kicsit előre dőlnek, a köztük levő távolság nem kisebb, mint a fültövek szélessége. A fülpamacs dús. Szemek: közepes méretűek, oválisak, enyhén ferdék az orr irányába, a koponya ékalakjával harmonizálnak, a köztük levő távolság legalább akkora, mint az egyik szem szélessége. A szemszín lehet arany, mogyorószín, vagy zöld, minél gazdagabb és mélyebb a szemszín árnyalata, annál jobb. Szőrzet: közepesen hosszú, finom és fényes, gyengéden lengi körül a testet. A minősége lágy és selymes, jól fejlett aljszőrzettel, ami nem lehet gyapjas. A bunda rövidebb a vállon, fokozatosan hosszabbodik. Egy kis nyakfodor kívánatos. Színváltozatok: az elfogadott színek a csokoládé, a lila, és ezek bicolor változata. A színnek egységesnek kell lennie az egész testen, a szőrszálak tövéig azonos árnyalatban, nem lehetnek árnyaltak, cirmos mintázatúak, és nem lehetnek bennük fehér szőrszálak. A kölykök 10 hónapos korukig lehetnek szellemrajzolatosak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Coco

(Coco belelszól, 2016.06.24 15:34)

Ő... az nem zavar, hogy ez nem az összes kihagytad pl.: Amerikai csonka farkú, szavanna, ocicat stb.

Milyen fajta?

(Mag, 2013.06.23 17:15)

Sziasztok az én macskám (Zizi) kandúr kb. 8hónapos és 20cm magas lábai rövidek hosszúsága kb. 30cm (farok nélkül) és 4kg-t nyom. Bundája vörös (csíkozott) & fehér színű. A farkán gyűrűkben váltakozik a két szan, a testén foltos, van neki fehér gallérja állán egy vörös folt viszont a bajsza kezdeténél fehér, és fehér "zokni" foltjai vannak. :) A füle nem lógós. Ha valaki tudja a fajtáját, az válaszoljon.
Előre is köszi.

Re: Milyen fajta?

(Totko, 2014.01.10 21:34)

Az enyémet is Zizinek hívják :D De az enyém lány :)

Re: Milyen fajta?

(Tom, 2016.01.22 23:12)

Valamilyen macsja féle;0

cicuskám

(panna11, 2014.05.30 20:39)

az én macskám Finci egy 6 éves házi macska és még valami keveréke mert, elég nagy termetű és egy kicsit dundi de amúgy lehet hogy azért mert jól etetem ,a másik cicám sima házi macska és Öcsi a neve ő sovány de viszont többet eszik mint a nagyobb.én felnőtt koromban 2 egyiptomi mau cicát szeretnék de az még elég messze lesz

Bük

(Kocsis Réka, 2013.11.24 14:23)

sajnálom de túl hosszú és nincs időm elolvasni
és lehetne a macskákról is írni hogy milyen a természete szokásai meg stb.....

antikbutoros@gmail.com

(fiesta14, 2013.11.23 21:07)

Üdv! szeretném megtudni milyen fajta a cicám ( vagy miből van benne a legtöbb) kicsinek igy nézett ki
http://kepfeltoltes.hu/131123/image002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/131123/image001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
most 2 éves és fekete kicsi fekhér a sálak vége mintha őszülne.
az itt láthatóak közt nem találtam igy felteszem a kérdést.

Javítás

(Mag, 2013.06.23 17:17)

Bocsi félre írtam 2dolgot:
- 40cm hosszú.
- szan-szín*.

Röszke

(Admin.:Vanda, 2008.09.03 20:41)

Ma még raktam fel 11 további cicust!!! nemsokára készen leszek csakhát tanulni is kell de azért igyekszem:-)

Re: Röszke

(Lili, 2013.05.29 16:31)

az Jóó

Miért Ném találok...?

(Valaki, 2013.05.29 16:29)

három cicám van közülük itt már kettöt meg is találtam de a harmadikat nem. a neve Szmöre közép hosszú szőre vörös,és a szemei is vörösek. elöl a nyaka allat lévö szőr egésszen kifehéredett. szoval valaki nem tudná nekem megmondani hogy milyen fajta ?
aki megtutja mondani nagyon köszönöm Tisztelet : Valaki

szekesfehervar

(mirci, 2013.02.01 21:18)

Jok

mike he

(mike he, 2013.02.01 21:17)

De jok mind

emi

(mesike, 2013.02.01 21:15)

Nekem az orosz kek tetszik

Székesfehérvár

(mirci, 2008.09.03 17:24)

Szia!Nekem perzsa cicám van,jó lenne ha itt is lehetne olvasni róla.Most kaptam 2 hete.Neked van cicád?

Re: Székesfehérvár

(mesike, 2013.02.01 21:12)

Ok :)

ice@plog.com

(ice, 2010.11.12 01:27)

Cymricnél és Ceylonnál ugyan az a kép... Akkor most melyik -melyik?? :(
Am. így tovább...Nagyon jó! :)

fanni

(fanni, 2010.06.09 13:46)

a skót lógófülű a legédibb de a többi is nagyon aranyos.:)

Röszke

(Admin.:Vanda, 2008.09.03 20:38)

szia!! max péntekre fent lesz az egész macskafajta:)nekem nincs cicám de mamáméknál van egy! több is volt csak elpusztultak:( nekem csak 1 kutyusom van meg halacskáim!! de majd ezekről is írok majd később. a honlapot 15 nappal ezelőtt hoztam létre:-)