Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A játékról:

Nap, mint nap több millió macskát hagynak otthon. Ezek a kedvencek idejük nagy részét az alvás és a játék közt osztják meg. Azt gondolhatjuk, hogy ez egy kényelmes, sőt elit életmód, valójában azonban sok macska állandóan unatkozik.

Itt van néhány ötlet arra, hogy hogyan szórakoztassuk kedvencünket napközben.

 • Megfelelően rögzítve tégy ki tükröket a macskák "játszóterén"! Ez nemcsak szórakoztatni fogja a macskát, de a szocializációban is segítségére lesz.
 • Válassz olyan tárgyakat neki, amelyek segítik az aktív és szórakoztató játékot; a célra megfelelhet a súlyt tartalmazó labda, ami kiszámíthatatlan irányba gurul; a különféle színekben és formákban pompázó gumijátékok is kiválóak.
 • Oszd be a játékait napokra! Mindig más játékot hagyj elől neki, ezzel is biztosítva a változatosságot.
 • Legyen a környezetében polc, létra és mászórúd. Annak is örül, ha a helyiségekben különböző hőmérséklet- és fényviszonyok vannak. Imádnak nagy dobozokat és kockákat felfedezni.
 • Amennyiben macskádat sokszor hagyod egyedül, játssz el egy másik macska gondolatával is. A macskák ugyanis szeretik a társaságot, csak biztosítani kell nekik olyan helyet, ahová külön-külön elvonulhatnak.
 • Bekapacsolva hagyhatod a TV-t vagy a rádiót, amíg távol vagy.
 • Kertes házban legyen külön macskakijáró, hogy kedvenced kimehessen a szabadba.
 • A szobalakó macskáknak legyen külön ablakuk, vagy belső udvarra nyíló ajtajuk, hogy kedvükre nézelődhessenek.
 • Használj fa- vagy vászonborítású kaparófát, hogy macskád természetes szokását megtarthassa és a karmai rendben, legyenek!

 

A macskák is taníthatók:

A közhiedelemmel ellentétben a macskák nevelhetők és taníthatók. A nevelést kedvesen kell végezni, és a megfelelő viselkedésért jutalmazni kell, a helytelen viselkedést pedig figyelmen kívül kell hagyni.

A macskák képzettársításon keresztül tanulnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha egy viselkedést pozitív megerősítés követ, azt az állat később megismétli. Másfelől a negatív következménnyel járó, vagy hatástalan viselkedést az állat nem ismétli többet.

Amikor a macskádat próbálod nevelni, gondold végig, hogy mit szeretnél tőle, a macskád miért akarná azt tenni (mi motiválhatja), és mikor akarod megjutalmazni. Alaposan gondold végig, hogy mivel motiválhatnád a macskád, ugyanis amíg a kutyák többsége könnyen ösztönözhető játékkal vagy étellel, a macskákkal nehezebb boldogulni. A macskákra csak az étel hat ösztönzően, ez is csak akkor, ha éhesek.

 

A macska és a fürdés:

Ha valamit nagyon utál a macska, akkor az a fürdetés. Ha lefröcsköljük vízzel, veszett menekülésbe kezd, majd tisztes távolságban tőlünk gyorsan lemossa magáról a "szennyeződést". Persze az ember erősebb a cicánál, így szegények időnként kénytelenek átesni a mosdás horrorisztikus procedúráján. Ha lehet, ne is kínozd túl gyakran vele a cicád, eleget mosakszik ő magától. Akkor érdemes megfürdetni a macskát, amikor pár hétig szabadban volt, és a nyaralás végén visszakerül a lakásba. Egyébként készülj fel arra, hogy a csuron vizes macska látványa elég borzasztó. Vizesen látszik igazán, milyen gebe állat a macska.

A víznél csak egy utálatosabb dolog van, a sampon:

 • Csípheti a cica szemét
 • Csökkenti a macska saját szagát, ami borzasztó élmény a macskának
 • Fürdetés után azonnal mosakodni kezd, hogy a recés nyelvével megfésülje a szőrét, illetve a nyálával visszaállítsa a saját szagát. Emiatt nagyon fontos, hogy ne maradjon a bundájában vegyszer, mert nem egészséges, ha sampont eszik a macska.

Miközben a macska a nyelvével mossa magát, elkerülhetetlen, hogy ne egyen egy kis szőrt. Hogy a sok megevett szőrrel mi történik, azt nem lehet tudni, de a könyvek azt írják, hogy felgyülemlik a cica gyomrában, és időnként felöklendezi. Állítólag ebben segít, ha kicsi füvet legel a macska.

A macskák szerint ugyancsak menekülésre ad okot a hajszárító hangja, illetve a belőle kiáramló meleg levegő.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Borszek Hargita Romania

(Kolozsi Viktoria, 2016.01.26 16:27)

koszi a tippeket! :)Puszi
Viktoria :*

ovarifeca@citromail.hu

(Ovári Ferenc, 2009.04.01 15:12)

Üdvözletem.érdeklődni szeretnék,hogy fürdethető e a 3 hetes cica baby,mert bolhát fedeztem fel rajtuk de,a bolhairtó készitmények nagyrésze 3 hónapos kor alatt nem alkalmazható,gondoltam megfürdetem őket persze sampon nélkül nehogy az anyjuk eldobja őket.Vagy esetleg mit tehetek?milyen készitményt alkalmazhatók?Válaszukat köszönöm!

Re: ovarifeca@citromail.hu

(Tiszáné Papp Irén, 2013.11.16 13:22)

Kedves kiscicatartó!
Én 20 éve mindig megfürdettem a bolhás kiscicáimat. Kapható bolha elleni cicasamponnal. Finom kézmeleg vízben az előírás szerint. Sose lett bajuk. Volt aki élvezte a fürdést, és volt aki sirdogált, mint a kisbabák. Feltétlen tedd meg, de finoman, kiméletesen, ne kapkodj ez nem fáj nekik. .Ne hagyd ki a fejét, arcát fülénél, mert rögtön odamenekülnek a bolhák. Természetesem amikor mosod ,lehetőleg ne menjen a szemébe,fülébe,orrába. Ez biztosan eltart szép kiméletesen kb. 3-5 percig Végén finom langyos-meleg vízzel csapnál zuhanyozd le róla a mosdószert.Törölgesd meg és ellenőrizd.
Sajnos ,ha marad még benne bolha, azokat a vizes cicusból szedegesd ki két ujjal, (könnyen megfoghatod)és a bolhát tedd egy melletted levő pohár vízbe, különben elugrik.!!!! (hagyd a bolhát a pohárban megfulladni). Cicust finoman száritgasd meg és ne engedd ki a hidegbe !! Sok sikert , csak ügyesen !!!!

2111.Szada, Présház u 9

(Tiszáné Papp Irén, 2013.11.16 12:25)

Kislányom hozzánk költözik. Nagyon szereti a cicáját, aki nem tűr el más cicát. Nekem kettő van,és egy kutya, ők jól megvannak. Szeretnék tanácsot kérni, hogyan szoktathatnánk össze őket. Vidéken élünk, lehetnek kint, de lakásban tartózkodnak többet, mert mind idősek. Kérlek írjatok !!!!

fanni

(fanni , 2010.06.09 13:49)

szerintem ha még olyan picik zsepkendővel vedd ki belőlük! amúgy az rossz hír hogy találtál bennük.:(